Savaşlar dünyadaki sorunların çözümüne katkı sunmamıştır.

İnsan Hakları Derneği (İHD) Mersin Şubesi üyeleri, 1 Eylül Dünya Barış Günü’nde güvercin uçurarak denize karanfil bıraktı. 

İnsan Hakları Derneği (İHD) Mersin Şubesi üyeleri, 1 Eylül Dünya Barış Günü’nde güvercin uçurarak denize karanfil bıraktı. İHD’nin yürüyüşüne CHP Mersin Milletvekili Aytuğ Atıcı ile BDP Mersin Milletvekili Ertuğrul Kürkçü de katıldı.

İHD Mersin Şubesi üyeleri, Dünya Barış Günü dolayısıyla yürüyüş düzenledi. İHD üyeleri, öğle saatinde İstiklal Caddesi üzerindeki İHD binası önünde toplandı. Buradan Atatürk Caddesi’ne doğru yürüyüşe geçen İHD’lilere Mersin milletvekilleri Atıcı ve Kürkçü ile BDP’li Akdeniz Belediye Başkanı Mehmet Fazıl Türk de eşlik etti. Kortejin önünde tekerlikli sandalyeleri ile iki engelli yer alırken, Atatürk Caddesi’ni takiben İnönü Bulvarı’na çıkan ve buradan Atatürk Parkı’na geçen grup, yol boyunca ‘Yaşasın halkların kardeşliği’, ‘İçeride dışarıda savaşa hayır’ şeklinde slogan attı. Zılgıtlar, alkışlar ve ıslıklarla barış çağrısı yapan grubun yürüyüşü, park içerisindeki Amfi Tiyatro yanında sona erdi.

Burada grup adına bir konuşma yapan İHD Mersin Şube Başkanı Ali Tanrıverdi, savaşın yıkım anlamına geldiğini söyledi. Bugün Orta Doğu başta olmak üzere dünyanın birçok ülkesinde iç çatışmalar ve savaşların sürdüğüne dikkat çeken Tanrıverdi, özellikle Orta Doğu’da bölge halklarına kan ve gözyaşı dayatıldığını, halkları birbirine karşı savaştırmanın adımlarının atıldığını kaydetti. “Orta Doğu’da oynanan oyunlar, işgal politikaları, yaratılan suni mezhep çatışmaları insan hakları, demokrasi ve özgürlükler bağlamında kaygı vericidir” diyen Tanrıverdi, Türkiye’de ise AK Parti’nin barış ve kardeşlik mesajlarının arkasına sığınarak Suriye’deki iç savaşı kışkırttığını öne sürdü. AK Parti hükümetinin artık Suriye halkının kendini yönetmesini kabul etmesini isteyen Tanrıverdi, “Savaşlar dünyadaki sorunların çözümüne katkı sunmamıştır. O nedenle başta ülkemiz ve Orta Doğu olmak üzere dünya halklarına karşı demokrasi, insan hakları ve terörle mücadele söylemi kullanılarak yürütülen saldırılara son verilmesini istiyoruz” dedi.

Tanrıverdi’nin konuşmasının ardından Milletvekilleri Kürkçü ve Atıcı ile İHD’liler, beyaz güvercin uçurarak barış çağrısı yaptı. Daha sonra deniz kenarına yürüyen grup, burada da denize karanfiller attı. Etkinliğin sonunda ise savaş ve barış temalı kısa bir skeç sunuldu.