Şemdinli heyeti: Bölge insansızlaştırılıyor

Hakkari’nin Şemdinli İlçesi’nde yaşananları yerinde incelemek için bölgeye giden heyet adına açıklamada bulunan Ertuğrul Kürkçü, bölgenin insansızlaştırıldığını söyledi.

Hakkari’nin Şemdinli İlçesi’nde 23 Temmuz’dan bu yana Bağlar (Nehri) Köyü’nün Rüzgarlı (Rubunus) ile Çem (Navrezan) mezraları kırsalında başlayan çatışmaların tahribatını yerinde incelemek için Şemdinli’ye giden BDP ve DTK Eşbaşkanları, milletvekilleri, HDK temsilcileri, ESP, EMEP ve ÖDP gibi siyasi parti genel başkanları Şemdinli’deki incelemelerinin ardından Yüksekova’ya geldi.

Geceyi Yüksekova’da geçiren heyet sabah saatlerinde Yüksekova Belediyesi Ava Şin Kültür Parkı’nda STK’larla bir araya geldiler. Burada Şemdinli’de yaşananları heyet adına BDP Milletvekili Ertuğrul Kürkçü anlattı.

Şemdinli’de uzun zamandır yaşanan çatışmalarla ilgili olarak bölgede incelemeler yaptıklarını belirten Kürkçü, bir gün boyunca yaşanan durumu gözlemlediklerini kaydetti.

YAŞANANLAR NORMAL DEĞİL

Bölgede yaşananların normal olmadığını belirten Kürkçü, “Burada her şey açık olsaydı bizim buraya gelmemize belki de gerek kalmazdı. Şemdinli’de gerçeğin öldüğünü gözlemledik. Bölgede yaşanan çatışmayla ilgili olarak konuşan Başbakan’ın bir takım kayıp rakamları verdi. Fakat bu rakamlar her gün değişti ve bir türlü gerçek rakamları öğrenemedik. Burada yaşanlar bir savaş durumunu yansıtıyor. Bütün bu yaşananlara rağmen Meclisin olan üstü toplanma talepleri kabul edilmiyor. Bilgisizlik ve habersizlik kaygı veriyordu. Biz de bu Kayısızlığa ortak olamazdık. Bu nedenle bölgeye geldik. Şemdinli’de Nehri Köyü’nü ziyaret ettik” dedi

“BÖLGE İNSANSIZLAŞTIRILIYOR”

Kırsalın insansızlaştırması için bir baskının olduğunu kaydeden Kürkçü, “Bölgede çoğu köyün boşaltıldığını duyduk. Zaman zaman köylerini boşaltan İnsanların hayvanlarına ve bağ ile bahçelerine bakmak için geri dönmeye çalıştığını fakat buna izin verilmediği söylendi. Orası alabalık üretimiyle ilgilenen bir bölge. Askerler tarafından köye geri dönüşler engellendiği için 15 bin alabalığın telef olduğu belirtildi. Yaşanan olaylardan ötürü bölgede yaşayan çocuklar ve diğer vatandaşlarda bir travma meydan gelmiş. Buna rağmen herhangi bir tıbbi yardım yapılmamış. Köyü boşaltmaları için baskı yapıldığı, İlçe Kaymakamı’nın köylülerle yaptığı görüşmede bunu dile getirdiğini belirttiler” dedi.

Bölgenin her ne kadar çatışmalardan arındırıldığı ifade edilse Bağlar Köyü’nde geri dönüldüğünde bir grup gerillayla karşılaştıklarını belirten Kürkçü açıklamasına şöyle devam etti: “Onların bölgede son derece aktif olduğunu hem gördük hem de onlardan duyduk. İkinci köyde ise savaş izleri hala duruyordu. Evlerin duvarlarına isabet eden mermiler yaşananları açıkça gösteriyordu. Bu mermiler ya uçaklardan atılmış ya da ağır makineli silahlardan atıldığı gözlemlendi. Tüm bunları gördükten sonra hükümetin ya da silahlı kuvvetlerin topluma verdiği bilgilerin doğru olmadığını öğrendik. Tek doğrunun askeri hareketliliğin devam ettiği bilgisidir. Can kaybıyla ilgili hala net bir bilgi yok. Biz de kendi duyumlarımız neticesinde 18 gerillanın yaşamını yitirdiğini ve bunların çeşitli yerlerde defnedildiğini öğrendik, işittik. Fakat Türk Silahlı Kuvvetlerinde can kaybıyla ilgili net bir rakam bilgisi öğrenemedik. Ama bizi rakamlar ilgilendirmiyor. Burada bir kişide hayatını kaybetse yüz kişi de hayatını kaybetse bu bir çatışma belirtisidir. Bizim için önemli olan bu çatışmaların sona ermesi ve barış kapısının açılmasıdır.”

Buradaki sosyal hayat tamamen çatışan güçler tarafından belirlendiğini söyleyen Kürkçü: “Politikanın bu kentlerde hiçbir ilgili yoktur. Başbakan tüm bu politikasını güvelik endeksli gördüğü için Meclis’i bile toplama gereği görmedi. CHP ise duruma çözüm bulma noktasında yeteri gayreti göstermiyor. Medya da bölgede yaşanları doğru bir şekilde aktarmamakta. Adeta Genelkurmayın basın bürosu gibi hareket ediliyor. Bölgede askeri hareketliliğin devam ettiğini ve daha dün gece de Yüksekova’ya bağlı bir köye top atışı yapıldığını öğrendik. Şemdinli halkı ilk defa dün gece top sesleri olmadan uyuyabildiler. Gece geç saatlere kadar çarşı merkezinde rahat bir şekilde gezebildiler. Tüm bunlara rağmen Başbakan dün medya sahipleriyle bir araya gelerek açıkça onları tehdit etti. Medya Başbakan’ın söylediği bu sözlerden sonra gerçek bir sınavla baş başadır. Bu sınavdan umarım başarılı çıkar. Çünkü medya ilgisini eksiltirse halkın da hayatı eksiliyor. Bunun için yeni anayasa yönelimiyle yeni açılım yaratılabilir. Aksi takdirde savaş politikalarıyla devam edilirse durum büyük şehirlere de yansıyabilir. Tüm bunlara gerek yok” şeklinde konuştu.

Heyet yaptığı basın açıklamasından sonra kentten ayrıldı.

ANF