Silvan’da Halka Karşı Savaş Açılmıştır

Silvan’da abluka altına alınmış mahallelere giderken polis saldırısına maruz kalan heyetteki HDP İzmir Vekili Kürkçü, halkın kendini yönetmek için meşru bir mücadele verdiğini, karşılığında saldırıya maruz kaldığını anlattı.

figenbuyuk“Halka karşı açılmış bir savaş var. Erdoğan rejimini reddettiği için cezalandırılmak istenen halk da buna karşı koyuyor, direniyor.”

Diyarbakır’ın Silvan ilçesindeki sokağa çıkma yasağı uygulanan mahallelere gitmek isterken polisin saldırısına uğrayan HDP İzmir Milletvekili, HDK Eş Sözcüsü Ertuğrul Kürkçü, bianet’e yaşananları böyle tanımladı.

Polis saldırısı sırasında siyasetçilerin üzerine hem biber gazı sıkıldı hem de TOMA’dan tazyikli su sıkıldı. Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ, üzerine atılan gaz kapsülünden başını eğerek son anda kurtuldu.

Kürkçü, Yüksekdağ, Demokratik Toplum Kongresi (DTK) Eş Başkanı Hatip Dicle, HDP Diyarbakır Milletvekili İdris Baluken, Halkların Demokratik Kongresi (HDK) ve Demokratik Bölgeler Partisi’nden (DBP) eş belediye başkanları ve yöneticilerinden oluşan heyet bu sabah, Silvan’da polis saldırısının sürdüğü üç mahalleye gitmek üzere belediye binasında bir araya geldi.

“Mahalleler kuşatma altında”

Kürkçü, “kuşatma altında” diye tanımladığı Silvan’da kendilerinin maruz kaldığı saldırıyı şöyle anlattı:

“Belediye binasından mahallelere gitmek için hep birlikte çıktık. Çok fazla uzaklaşamadan yolumuz TOMA’lar ve çevik kuvvet polisleriyle kesildi, arbede başladı. Bir müzakereye imkan vermeyen polis, tehdit edici sözlerle birlikte saldırıya geçti. Önce üzerimize tazyikli su sıkıldı. Sokağın köşesindeki caminin avlusuna geçtik, buraya da tazyikli su sıkmaya devam ettiler. Ardından plastik mermiler ve biber gazıyla saldırıya devam ettiler. Belediye binasına geri döndük.”

Kürkçü, polis saldırısının halen sürdüğünü ifade etti:

“Sadece kuşatma altındaki mahallelerde değil her yerde saldırı sürüyor. Kentin birçok noktasında gözyaşartıcı gazlarla saldırarak gençlerin protestolarını engellemeye çalışıyorlar. Halk tencere tava çalarak, zılgıtlarla saldırıya yanıt veriyor. İlçenin tümünde gerginlik var.”

“Halk kendini yönetme kararında”

Helikopterlerin de ilçe üzerinde sürekli uçtuğunu söyleyen Kürkçü, bugün yasağın 10. gününde olduğunu hatırlattı:

“Basına da yansıdığı üzere, kaymakam ve vali gibi yetkililer ‘üç mahallenin haritadan silinmesi kararında olduklarını söylemişler. Mahalleler de haritadaki yerlerini koruma kararında.”

“Devlet halka ‘Sizi kelle avcıları yönetecek dediği zaman halkın bunu istememesinden, ‘Kendimi yönetirim’ demesinden başka doğal bir şey yok. Halk kendini yönetme kararında. Biz de bu kararı sadece meşru görmekle kalmıyoruz bu kararın gerçekleşmesi için verilen mücadelenin de meşru olduğunu düşünüyoruz.”

Fırat Haber Ajansı’nın haberine göre, saldırıda 18 yaşındaki Sümeyye Sinbağ bacağından yaralandı. İki gün önce ilçede öldürülen Yakup Sinbağ’ın kardeşi olan Sümeyye Sinbağ hastaneye kaldırıldı.

Diyarbakır Valiliğinin 3 Kasım 2015’te, Silvan ilçesinin Mescit, Tekel ve Konak mahallelerinde ilan ettiği sokağa çıkma yasağı bugün 10. gününde. Polisin halen devam eden saldırıları ve operasyonlar sürüyor, 10 günde yedi kişi hayatını kaybetti. İlçede elektik ve sular kesik, cep telefonuyla ulaşım sağlanamıyor.

(Ayça Söylemez/Bianet)