Sivil Halka Saldırmak İnsanlık Suçudur

HDK Eşsözcülerinin 13Mart Kızılay Patlamasıyla ilgili açıklaması

hdk-logo_12Halklarımıza!

13 Mart Pazar akşamı Ankara’daki bombalı saldırıda hayatlarını kaybeden onlarca insanımıza rahmet, yakınlarına ve halklarımıza başsağlığı ve sabır diliyoruz.

Bu saldırı, hiçbir gerekçeyle mazur gösterilemeyecek, hiçbir vicdanın kabul edemeyeceği bir  kıyımdır. Hangi çatışmayla, hangi çatışmanın hangi tarafıyla ilişkilendirilirse ilişkilendirilsin,  sivil halka yönelik bu saldırı insanlığa karşı suçtur.

Halkların Demokratik Kongresi (HDK) son 8 ay içinde birbirini izleyen katliamlar zincirine eklenen bu sonuncu halkanın önceki katliamların cezasızlığıyla doğrudan doğruya ilişkili olduğu kanısındadır. Cezalandırılmayan her katliam bir sonrakini tetiklemiş ve teşvik etmiştir.

Öte yandan HDK, “çözüm süreci”ni sonlandırarak Kürt Sorunu’nda savaş konseptine geri dönen ve  Suriye’deki mezhep savaşının tarafı haline gelen AKP hükümetinin “güvenlik siyaseti”nin katliamlar için en elverişli iklimi sağlayarak “kamu güvenliği” ve “istikrar” önünde büyük bir engel halini aldığını gözlemlemektedir.

Halklarımızın savaşa onayı yoktur. “Barış içinde yaşama hakkı” halklarımız için temel bir hak, başta gelen bir insan hakkıdır. Halklarımızın barış içinde yaşama hakkını sağlamak devletin, dolayısıyla onun yürütme gücü olan hükümetin başta gelen görevidir. Ne yazık ki,  AKP hükümeti, Haziran 2015’ten bu yana gözlerimizin önünde ülkeyi ve halklarımızı içeride ve dışarıda adım adım savaşa sürükleyerek “barış içinde yaşama hakkı”nın ortadan kaldırılmasında merkezi bir rol üstlenmektedir.

HDK, AKP hükümetini derhal “çözüm süreci”ne geri dönmeye, Suriye’deki savaştan elini çekerek barışın onarılması için sorumluluk almaya, ya da derhal istifa ederek yerini halkın “barış içinde yaşama hakkı”nı güvence altına alacak başka bir hükümete bırakmaya çağırıyor.

HDK adına bir kere daha halklarımıza başsağlığı diliyor, hayatlarını kaybedenlerin yakınlarının acılarını paylaşıyor; yaralılara acil şifa diliyoruz. Halklarımızın bu zor zamanları dayanışma ve büyük insanlık değerlerini paylaşarak aşacağından kuşku duymuyoruz.

 13 Mart 2016

 HDK Eşsözcüleri

Gülistan Kılıç Koçyiğit

Ertuğrul Kürkçü