Soma, sadece mahkemede değil sokakta da kazanılmalı

Soma’da gerçekleşen ve 301 işçinin hayatını katliamın duruşmasını takip etmek üzere çok sayıda kurum ve temsilcileri katıldı. HDP milletvekili Ertuğrul Kürkçü’nün de katıldığı dava sanık avukatlarının birden fazla sanığı temsil etmesinden dolayı sanıklar arasında menfaat çatışmasına yol açabileceği gerekçesi ile her sanığın kendine ayrı bir avukat tayin edebilmesi için yarına 16 haziran tarihine ertelendi.

IMAG0259Bu kararın alınması şirketin avukatlar aracılığı ile sanıkların tektip ifade vermelerinin engellenmesi açısından olumlu karşılandı. Duruşma boyunca salonda bulunan madenci yakınları sanıkların ifadelerini verdikleri esnada sanıklara olan tepkilerini dile getirmeye devam ettiler. Mahkeme başkanının mahkemeyi ertelemesinin ardından salonun önünde KESK MYK üyeleri ve HDP Millet vekili Ertuğrul KÜRKÇÜ bir basın açıklaması yaptı.

KESK adına yapılan basın açıklamasında bu davanın bir emek davası olduğunu bu davayı ve bütün işçi davalarını takip edeceklerini, işçilerin ve ezilenlerin egemenlere 7 haziranda verdikleri cevabın bir başlangıç olduğu direnişlerin artarak ve büyüyerek devam edeceği belirtildi. Ayrıca Soma da madenci işçi ve ailelerle dayanışma eylemlerinde yer alan KESK üyesi öğretmen Ayşegül Ersoy’un bu eylemler gerekçe gösterilerek sürülmesini kınadı her alanda mücadeleye ve dayanışmaya devam edeceğini belirten KESK üyeleri yaşasın sınıf dayanışması diyerek basın açıklamasını bitirdi.

HDP millet vekili Ertuğrul Kürkçü ise Soma davasının takibini şimdiye kadar HDP olarak sahiplendiklerini ve bundan sonrasında da sahipleneceklerini belirtti. Soma davasının takip edilmesinin ve sahiplenilmesinin en büyük garantisi olarak mahkeme salonunda bulunan madenci ailelerini gördüğünü belirten Kürkçü sınıf dayanışmasının büyütülerek kazanılacağını Ayşegül Ersoy öğretmenin ve binlerce emekçinin sürgünleri göze almaya hazır olduğunu, davaların yalnızca mahkeme salonlarında değil aynı zamanda sokakta kazanılacağını ve sokağın örgütlenmesi gerektiğini belirtti.