Sosyalist Yeniden Kuruluş Partisi (SYKP) Kuruldu

Sosyalist Yeniden Kuruluş adıyla sürdürülen çalışmalar partileşme aşamasını tamamladı ve 24 Haziran 2013’de Sosyalist Yeniden Kuruluş Partisi adıyla resmi kuruluşunu gerçekleştirdi.

cpulcuToplumsal Özgürlük Parti Girişimi (TÖPG), Sosyalist Parti (SP), Sosyalist Gelecek Parti Hareketi (SGPH) ve Sosyalist Birlik Hareketi (SBH) ve pek çok bireysel katılımcının oluşturdukları mutabakat çerçevesinde bir yılı aşkın zamandır yürüttükleri programatik tartışmalar tamamlandı. Sosyalist Yeniden Kuruluş adıyla sürdürülen çalışmalar partileşme aşamasını tamamladı ve 24 Haziran 2013’de Sosyalist Yeniden Kuruluş Partisi adıyla resmi kuruluşunu gerçekleştirdi.

 

Demokrasi İçin Birlik Hareketi (DBH) ve Halkların Demokratik Kongresi (HDK) gibi çatı oluşumlarında uzun yıllardır birlikte çalışma yürüten dört siyasi hareket bundan sonra yeniden kuruluş ve harmanlanma perspektifiyle SYKP adıyla çalışmalarını devam edecek.

 

23 Haziran Pazar günü Ankara’da yapılan Kurucular Kurulu toplantısında partinin 101 kişiden oluşan parti meclisi belirlendi. Eş başkanlık sistemini kabul eden SYKP’de eşbaşkanlık görevine Prof. Dr. Nejla Kurul ve Tuncay Yılmaz seçildi. Kurucular kurulu toplantısının ardından bugün İç İşleri Bakanlığı’na parti kuruluş dilekçesi teslim edildi.

 

Başvuru sonrasında basına açıklamada bulunan eşbaşkanlar SYKP’nin sosyalist hareketin ihtiyaç duyduğu yenilenme ve kapitalizmi aşacak bir mücadeleyi örgütleme perspektifiyle kurulduğunu belirttiler. İki yıla yakn bir süredir devam eden partileşme çalışmalarının Gezi Parkı direnişiyle çakışmasının yeniden kuruluş ihtiyacını bir kez daha ortaya koyduğunu vurgulayan eşbaşkanlar, SYKP’nin aynı zamanda Başbakan Erdoğan’ın ‘çapulcu’ diyerek küçümsediği emekçilerin ve tüm ezilenlerin partisi olduğunu belirttiler. Bu anlamıylaSosyalist Yeniden Kuruluş Partisinin bir diğer adının Çapulcu Halk Partisi olarak da ele alınabileceği ironisini yapan eşbaşkanlar. Partinin başta emek sermaye çelişkisi olmak üzere her türden baskı, tahakküm ve sömürü politikalarına karşı mücadele edeceğini vurguladılar.

 

Partinin kurucuları arasında sosyalist harekette uzun yıllardır mücadele veren sol kamuoyunun yakından tanıdığı Emek Demokrasi ve Özgürlük Bloku’nun adayı olarak seçimlere giren ve milletvekili seçilen Ertuğrul Kürkçü ile Sevim Belli, Mahir Sayın, Kenan Kalyon, Şaziye Köse, Mustafa Kemal Kaçaroğlu, Tülay Hatimoğulları, Halit Elçi, Hikmet Sarıoğlu, Talat Oruç, Fahriye Kotevoğlu, Ahmet Saymadi, Eser Çapar, Tarık Oruç, Emine Ortakaya, Barış Akpolat, Muhsin Dalfidan, Elmas Çınar, Reha Keskin, Kadir Akın, Erdal Kara, Gülseren Pusatlıoğlu, Mustafa Kahya, Mehmet Yücel, Mehmet Saltoğlu, Ahmet Kaya, Mehmet Ali Karabekmez, İlhan Cüre gibi isimler de yer alıyor.