Suruç Katliamının aydınlatılması için imza toplamak suç mu?

Kürkçü, İçişleri Bakanlığı’na verdiği soru önergesinde Suruç katliamının aydınlatılması için imza toplayan SGDF üyelerinin polis tarafından darp edilmesini sordu.

13707766_1027812547267669_7672941077825634576_n5 Haziran günü İstanbul’da izinli bir mitinge katılan Sosyalist Gençlik Dernekleri Federasyonu (SGDF) üyesi gençler, polis arama noktasına geldiğinde bir polis amiri “bunların üzerindeki herşey aranacak, herşeye elkonulacak” talimatı vermiş, devamla gençlerin üzerinde bulunan dernek isim ve logolu önlükler ve dernek bayrakları alınmış, Suruç katliamının aydınlatılması talepli, Adalet Bakanlığı’na sunulmak üzere hazırladıkları ve çok sayıda kişi tarafından imzalanan dilekçelerin tamamına el konulmuştur.

Dernek üyesi, Suruç katliamı tanığı Okan Danacı bu arama sırasında görevli polisler tarafından darp edilmiş ve gözaltına alınmıştır. Okan Danacı daha önce de İstanbul Emniyet Müdürlüğü TEM Şube polislerince rutin kimlik kontrolü esnasında durdurulmuş, çantasından çıkan Adalet Bakanlığı’na dönük olarak hazırlanmış, “Suruç katliamı aydınlatılsın” talepli imza föylerine el konulmuştur. Bu arama-el koyma işlemi sırasında görevli polis memurları Okan Danacı’ya, “Sürekli Suruç diyorsunuz, sizin kafanıza sıkmamız lazım” sözleriyle tehditte bulunmuşlardır. 

Bu Gerekçeyle; 

  1. 5 Haziran tarihli mitingdeki arama-el koyma ve darpla ilgili soruşturma başlatılmış mıdır? Başlatılmışsa ne aşamadadır? Başlatılmamışsa yasal gerekçesi nedir?
  1. Okan Danacı’yı darp ve tehdit ettikleri iddia edilen kolluk kuvvetleri tespit edilmiş midir? Edilmişse haklarında soruşturma başlatılmış mıdır?
  1. SGDF hakkında ya da Federasyon’un üyelerine yönelik, Suruç katliamı ile ilgili yürütülen çalışma hakkında bakanlığınızca açılan bir soruşturma var mıdır? İzinli bir mitinge SGDF önlükleri ve bayrakları ile katılım göstermek suç mudur?
  1. Adalet Bakanlığı’na Suruç katliamın aydınlatılması talebiyle dilekçe yazmak, imza toplamak hangi yasal dayanağa göre suç kabul edilmektedir?