TBMM İnsan Hakları İnceleme Komisyonu Roboski’de

34 kişinin savaş uçakları tarafından öldürmesini incelemek amacıyla Kürkçü’nün de aralarında bulunduğu İnsan Hakları İnceleme Komisyonu üyeleri Uludere’ye geldi. 

Roboski’de 34 kişinin savaş uçaklarının bombalaması sonucu ölümünü araştırmak üzere Uludere ilçesine bağlı Gülyazı Köyü’ne gelen TBMM İnsan Hakları İnceleme Komisyonu üyeleri, katliamdan sağ kurtulan 3 gençle görüştü.

Heyette BDP-Blok Mersin Milletvekili Ertuğrul Kürkçü’nün yanı sıra komisyon başkanı Ayhan Sefer Üstün Üstün,  AKP Ordu Milletvekili İhsan Şener, AKP Van Milletvekili Gülşen Orhan, AKP Ağrı Milletvekili Mehmet Kerim Yıldız, AKP İzmir Milletvekili Hamza Dağ, AKP Mardin Milletvekili Abdurrahim Akdağ, CHP Ankara Milletvekili Levent Gök, CHP Sivas Milletvekili Malik Ecder Özdemir, MHP İstanbul Milletvekili Atila Kaya ve bir komisyon uzmanı ile bir de mülkiye başmüfettişi bulunuyor.

Heyet üyeleri helikopterle indikleri Gülyazı Alay Komutanlığı’ndan Gülyazı Köyü’ne geçerek burada köylülerle görüştü. Basına kısa açıklama yapan Komisyon Başkanı Ayhan Sefer Üstün, tüm partilerin verdiği ortak önerge ile bu komisyonun buraya geldiğini belirterek, “Geliş amacımız öncelikle yürekleri parçalayan bu acınızı paylaşmaktır. Sizlerle birlikte olmaktır. Sizin gib bizim de yüreğimiz, ciğerimiz parçalandı. Amacımız adalete yardımcı olmaktır. Bu olay her ne kadar karanlık görünse de amacımız bu olayın aydınlatılmasıdır. Soruşturma dört koldan yürütülüyor” dedi.

Heyet üyeleri daha sonra katliamdan sağ kurtulan 3 gençle kimsenin içeriye alınmadığı bir odada görüşmeye başladı.

Çocuklarını kaybeden kadınlardan TBMM heyetine tepki

Şırnak’ın Uludere ilçesine gelen TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu üyeleri basına kapalı olarak katliamda çocuklarını yitiren annelerle görüştü. Çıkışta açıklama yapan annelerden Hanım Encu, “Gelip bize Erdoğan’ı methediyorlar. Biz kan parası istemiyoruz. Paraları kendilerinin olsun. Adalet yerini bulsun istiyoruz. Adalet olmazsa terk edip Irak’a geçeceğiz” dedi.

Roboski katliamı sonrasında Gülyazı köyüne gelen TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyon üyeleri burada katliamdan sağ kurtulan 3 kişi ve ailelerle görüştü.

‘PARALARI KENDİLERİNİN OLSUN. ADALET İSTİYORUZ’

Basın mensuplarının alınmadığı görüşme sonrasında Hanım Encü, kadınların içeride heyet üyelerine tepki gösterdiğini söyledi.

“Bize Erdoğan’ın propagandasını yapmaya gelmişler” diyen Hanım Encü, “Biz kan parası istemiyoruz. Paraları kendilerinin olsun. Adalet yerini bulsun istiyoruz. Adalet olmazsa terk edip Irak’a gideceğiz” dedi.

Çocuklarının katillerinin bulunmaması halinde bunun tek sorumlusunun Başbakan Erdoğan olduğunu belirten Encü, “Olayın failleri bulunmazsa katil Erdoğan”dır dedi.

‘TAZMİNAT KABUL ETMEYECEĞİZ’ DİLEKÇESİ

Bu arada, katliamda yaşamını yitirenlerin aileleri adına Meclis heyetine bir dilekçe verildi. 8 maddelik talepten oluşan 3 sayfalık dilekçede, sınır ticaretinin askerlerin bilgisi dahilinde gerçekleştiğine vurgu yapıldı.

Katliamın oluşumu hakkında bilgilerin yer aldığı dilekçede, “34 kişinin ölümüne sebebiyet veren bu vahim olayın failleri tespit edilip cezalandırılıncaya kadar devletten hiç bir tazminat talebinde bulunmayacağımızı, yapılmış ve yapılacak maddi manevi tazminat tekliflerini reddedeceğimizi bilmenizi isteriz. İçimiz kan ağlarkan, çocuklarımızın kan bedeli olan paraya dokunmayacağımızın bilinmesi gerekir” dendi.

Dilekçede ayrıca katliamın faillerinin bulunarak cezalandırılmaları istenerek şunlar belirtildi: “Bu işin içinde olan ve tüm istihbari bilgi akışını sağlayan resmi ya da gayri resmi, statüdeki her failin tespiti ile bunların da adli makamların önüne çıkarılmasını istiyoruz. Ayrıca bu olayda en ufak bir ihmali ve kusuru bulunan kamu görevlisi, asker ve sivil tüm idarecilerin biran önce görevlerinden el çektirilmelerinin sağlanması için hükümetin sorumlu davranmasını ve olaya ilişkin soruşturmanın açık ve aleni bir şekilde kamu vicdanını rahatlatacak makuliyetle sonuçlandırılmasını talep ediyoruz.”

ANF