Tek tip kıyafet Erdoğan’ın kişisel intikam davasıdır

HDP İzmir Milletvekili Ertuğrul Kürkçü, cezaevlerinde hayata geçirilen tek tip kıyafet uygulamasına tepki gösterdi.

Cezaevlerinde tek tip elbise dayatmasını AKP Genel Başkanı Tayyip Erdoğan’ın kişisel bir intikam davası olarak gören Halkların Demokratik Partisi İzmir Milletvekili Ertuğrul Kürkçü, bir an önce bu dayatmadan vazgeçilmesi gerektiğini söyledi.

Türkiye’de tek tip kıyafet uygulamasına karşı bir direniş tarihi olduğuna dikkat çeken Kürkçü, büyük acıların yaşandığı fakat sonunda direnenlerin kazandığı bir tarih olduğunu hatırlattı. Düzenlemenin OHAL dayatması olarak gündeme geldiğinin altını çizen Kürkçü, şöyle devam etti:
“OHAL’in kalkması ile birlikte zaten bu uygulama kalkacaktır. Şu an cezaevlerinde siyasi tutsaklar arasında tek tip uygulamasına karşı çok büyük bir tepki var. Bu uygulama Tayyip Erdoğan’ın kişisel intikam davasıdır. Onun tarafından gündeme getirilmiştir. Esasen bu FETÖ tutukluları olarak tanımlanan kesimlere yönelik olarak başlatıldı. Sonuçta herkesi kapsar hale geldi.”

‘BU TUTUMUNDAN VAZGEÇMELİ’

Şu an tek tip kıyafet dayatmasına 60 bine yakın insanın muhatap olduğunu sözlerine ekleyen Kürkçü, düzenlemenin hem insan haklarına, hem tutuklu ve hükümlü haklarına hem de adil yargılama ilkelerine aykırı olduğu için karşı durulması gerektiğini söyledi. Konunun HDP’nin Merkezi Yürütme Kurulu (MYK) toplantısının da gündeminde olduğunu belirten Kürkçü, “Cezaevlerindeki direnişleri sahiplenen siyasi tutum sahipleneceğimize kuşku yoktur. Bu Türkiye’yi yönetenlerin biraz idraki varsa geçmişe baktıklarında siyasi sebepler ile mücadele eden ve cezaevlerinde konuşan insanların bu tür önemlerde görüşlerinden caydırılamayacaklarını onlara boyun eğdirilemeyeceğini görürler. O yüzden yol yakınken hükümetten biran önce bu tutumundan vazgeçmesini isterim” diye belirtti.

‘KÖTÜ GEREKSİZ VE ZALİMANE’

Erdoğan’ın “Artık mahkemelerde öyle havalı havalı gelemeyecekler” söylemini hatırlatan Kürkçü, şöyle devam etti:
“Doğrusu kişi onuruna yakışan biçimde yargılanmak herkesin hakkı. Tayyip Erdoğan kendi haklılığının savunuşunu kendisini siyaseten savunuşunu havalı görüyorsa Türkiye’de hava atma hakkına sahip olan tek kişi kendisidir. Üstelik bunu hiç hak etmiyor. Tek tip uygulamasının hepimiz için son derece kötü gereksiz ve zalimane olduğunu söylemek isterim. Bütün zalim uygulamalar gibi o hak ettiği yeri görecektir.”

‘TÜRKİYE HAYDUT DEVLETİNE DÖNÜŞECEK’

696 sayılı Kanun Hükmünde Kararname’nin 121’inci maddesine ilişkin de değerlendirmede bulunan Kürkçü, şunları söyledi:
“Bu kararname esasen 15-16 Temmuz olayında işlenmiş olan suçlara cezasızlık getirmek hem de bu tür sivil paramiter çeteler organize etmek için getirildi. Hem de daha mürekkebi kurumadan ne kadar büyük bir reaksiyonla, tepki ile karşılaşıldığını hepimiz görüyoruz. Bununla kontrgerilla uygulamasının yeniden kitaplaştığını söyleyebilirim. O açıdan kontrgerilla faaliyetlerinin Türkiye’de sadece ve sadece yargısız infazların yolunu açtığını söylemek isterim. Mutlaka bunu da geri döndürme gibi bir durum söz konusu olacaktır. Yoksa Türkiye bir haydut devletine dönüşecektir.”(https://www.evrensel.net/haber/342702/kurkcu-tek-tip-erdoganin-kisisel-intikam-davasidir)