Tutsakların can güvenliği yok!

HDP Hukuk Komisyonu üyeleri, cezaevlerindeki açlık grevleri ve son dönemlerde milletvekillerin cezaevlerinde gerçekleştirmek istediği incelemelerin Adalet Bakanlığı tarafından keyfi olarak engellenmesine ilişkin HDP Genel Merkezi’nde basın toplantısı düzenledi.
hdp-li-bestas-cezaevleri-tam-anlamiyla-bir-is-7659279_x_oHDP Adana Milletvekili Meral Danış Beştaş, milletvekillerinin cezaevlerinde yaşananları incelemek amacıyla gerçekleştirmek istediği ziyaretlerin Adalet Bakanlığı tarafından engellenmesine tepki göstererek, “Bunun tümüyle keyfi bir tutum olduğu açıktır. Cezaevlerinde halkın vekillerden saklanan ne yaşanıyor? Hangi hak ihlalleri bizden saklanılmaya çalışıyor? şeklinde sordu.

Toplantıya Meral Danış Beştaş, Ertuğrul Kürkçü, Burcu Çelik Özkan ve Berdan Öztürk katıldı. Toplantıda konuşan Beştaş, her zaman savaş ortamında en fazla hak ihlallerin yaşandığı cezaevlerinde bu dönemde de ciddi hak ihlallerinin yaşandığını söyledi.

‘Hangi hak ihlalleri bizden saklanılmaya çalışıyor?’

Uzun süredir Adalet Bakanlığı’na cezaevlerindeki sorunları incelemek için taleplerde bulunduklarını ancak yanıt alamadıklarını aktaran Beştaş, “Bunun tümüyle keyfi bir tutum olduğu açıktır. Cezaevlerinde halkın vekillerden saklanan ne yaşanıyor? Hangi hak ihlalleri bizden saklanılmaya çalışıyor? Bunu en kısa zamanda çözeceğiz” dedi.

‘Kürdistan’daki cezaevleri yeni tutuklamalar için boşaltılıyor’

Cezaevlerinde son dönemlerde artan sürgünleri de değerlendiren Beştaş, özellikle Kürdistan kentlerinden batıya sürgünlerin yaşandığını ve bu sürgünler sırasında da tutsakların işkence, şiddet ve infaz edilmeye dair tehditlere maruz kaldıklarını ifade etti. Kürdistan kentlerindeki cezaevlerinin yeni tutuklamalar için boşaltıldığına işaret eden Beştaş, bu boşaltılmalarla tutsakların sevk edildiği yerlerde can güvenliklerinin olmadığını kaydetti.

Sur Belediye eşbaşkanları Seyid Narin ve Fatma Şık Barut’un Diyarbakır’da tutuklandıktan sonra Kırıkkale ve Sincan cezaevlerine sürgün edildiklerini anımsatan Beştaş, “90’larda bile bu kadar sistemli ve yoğun bir şekilde hak ihlali yoktu. Halkın iradesini sürgün edecek kadar hak ihlalleri yaşanıyor” diye konuştu.

‘Cezaevleri yalnız bırakılmamalı’

Türkiye’deki cezaevlerinde yaşanan hak ihlallerini sıralayan Beştaş, “Türkiye’nin tüm cezaevlerinde keyfi uygulamalar ve hak ihlalleri sistematik bir şekilde yürütülüyor. Bu da dayatılan savaş konseptinin uygulamalarıdır. Tarihte en büyük işkencelerin cezaevlerinde yaşandığı unutulmamalı. Diyarbakır zindanında çok ciddi ölümler oldu. Cezaevleri yalnız bırakılmamalı” çağrıda bulundu.

Türkiye ve Kürdistan’da bulunan 92 cezaevinde 600 siyasi tutsağın açlık grevinde olduğunu hatırlatan Beştaş, vekillerin tutsaklarla görüştürülmemesinin kaygı verici olduğunu kaydederek, cezaevlerinde yaşatılanların darbe dönemlerini aratmayan yöntemler olduğunu ve bunların da AKP tarafından hayata geçirildiğine dikkat çekti.

‘Cezaevlerinde düşman infaz hukuku uygulanıyor’

Ardından konuşan HDP İzmir Milletvekili Ertuğrul Kürkçü ise, çatışma ve savaşın yükseldiği her dönemde “Düşman hukuku”nun devreye girdiği tespitinde bulundu. Kürkçü, “Cezaevi kurumlarında düşman infaz hukuku uygulanıyor. Bu da yükselen savaş ile alakalıdır. Vekillerin cezaevlerinde gerçekleştirmek istediği ziyaretlerin bakanlığın elinden geçmesi darbe sistemidir” diyerek, önümüzdeki günlerde cezaevlerinde daha kötü haberlerin gelebileceğine dikkat çekti.

Açıklamanın ardından toplantı sona ererken, komisyon üyelerinin öğlen saatlerinde cezaevlerindeki hak ihlalleri ve milletvekillerinin tutsaklara görüşülmesi yönünde başvuruları olumsuz yanıtlayan Adalet Bakanlığı ile basına kapalı bir görüşme gerçekleştireceği öğrenildi.