Uludere Katliamını Meclis Araştırsın

Kürkçü, 36 yurttaşın öldüğü bombardımanla ilgili gerçeklerin açıklanması çağrısında bulundu.

BDP Mersin Milletvekili Ertuğrul Kürkçü, Şırnak’ın Uludere ilçesinde sivilleri savaş uçaklarının bombalayarak katledilmesiyle ilgili olarak, Mecliste tüm partilerin katılacağı bir araştırma komisyonu kurulması gerektiğini söyledi. Sınırda yaşamını yitiren vatandaşların ne iş yaptığını bölge komutanlarının bildiğini kaydeden Kürkçü, 36 kişinin kazayla değil bilerek öldürüldüğünü savundu.

Barış ve Demokrasi Partisi (BDP)Akdeniz ilçe örgütü, Uludere’ye bağlı sınır köylerde yaşamını yitiren sivilleri anmak için bir yürüyüş gerçekleştirdi. Güneş Mahallesi’nde bulunan sosyal tesislerde bir araya gelen vatandaşlar buradan yürüyüşe geçti. BDP Akdeniz İlçe Başkanlığı’na kadar yürüyen binlerce kişiye BDP Mersin Milletvekili Ertuğrul Kürkçü, BDP İl Eşbaşkanları Musa Kulu ve Aynur Aşan da destek verdi. Yürüyüş sırasında sık sık ‘Katil Erdoğan’ ‘Direne direne kazanacağız’ sloganları atıldı.

BDP Akdeniz İlçe binası önünde ilk olarak kitleye seslenen Aşan, “Siz bombalayabilirsiniz, kimyasal da atabilirsiniz. Katliamlar da yapabilirsiniz ama Kürt halkı iradesinden, siyasetçilerinden ve önderleri Abdullah Öcalan’dan asla vazgeçmeyecektir” şeklinde konuştu. Ardından konuşan Musa Kulu ise, “Kürt halkını bombalayacaklar önceden de öyle yaptılar. Öldürmeye de devam edecekler. Ama biz direneceğiz. Biz kazanacağız” dedi.

Milletvekili Ertuğrul Kürkçü, sınırda Türk Silahlı Kuvvetleri’ne ait savaş uçakları tarafından bombalanarak öldürülen köylülerin bilerek ve isteyerek öldürüldüğünü savundu. Sınır köylerinde yaşayan bu köylülerin ne iş yaptıklarını bölge komutanlarının bildiğini kaydeden Kürkçü, “36 masum Kürdü katliamla yok edenler kahrolsun” dedi.

Köylülerin sınırda uyuşturucu ya da silah ticareti yapmadığını, namuslarıyla ekmeklerini kazanmaya çalıştıklarını kaydeden Kürkçü, uluslararası barış kuruluşlarına çağrıda bulunarak bu olayın incelenmesini istedi. Kürkçü, “Dünyanın tüm uluslararası insan hakları ve barış kuruluşlarını Türkiye’ye davet etmek istiyoruz. Bölgeyi ziyaret edip gerçeği ortaya çıkarsınlar. Bu onların görevidir. Meclisteki tüm partileri bir komisyon kurmaya ve burada çalışmaya davet ediyoruz. Bu komisyonu reddedenler katildir”  dedi.

Meclisin, hükümeti ve orduyu denetlemesini talep eden Kürkçü, “devletin halkına karşı katliamı araştırılacaktır. Halkına karşı suç işlediği için yargılanacaktır. Ya hükümetin kendisi yapar ya da biz yaptırırız.” diye sözlerini sürdürdü.

Bütün yaşananların bedelinin ödetileceğinin vurgusunu yapan Kürkçü, “Ödetmeyen namert olsun. Bu işin hesabı soruluncaya kadar dur durak yok. Yeni katliamlarla önümüzü kesmeye çalışabilirler, arkadaşlarımızı hapsetmeye devam edebilirler. Ama biz yılmayacağız. Öfke baldan tatlıdır. İntikam soğuk yenen bir yemektir. Düşüne taşına dedik, bize yapılan kötülüklerin hesabını en iyi nasıl alabiliriz? Kötülüklerin hesabını almanın en iyi yolu bunların hakimiyetini kaldırmaktır. Türkiye’nin tüm ezilen güçleriyle bir araya gelmektir” dedi. Yaşanan zulmü unutmayacaklarını belirten Kürkçü, “Bu ülkenin tüm sokakları, tüm meydanları, meclisleri bu katliamın kınandığı yerler olacaktır” dediği esnada kitle “Bijî Serok Apo” sloganlarını attı. Bunun üzerine Kürkçü, “Evet, çok doğru söylüyorsunuz. Bijî Serok Apo, bunu sırf bir slogan olarak söylemiyoruz. İmralı/dan Kürt halkına ve tüm Türkiye halklarına yapılan açıklamalar, gösterilen yol halkların kardeşliği ve ortak mücadelesidir. Onun için bijî, onun için, onun için” dedi. Yapılan konuşmaların ardından etkinlik sona erdi.