Yargısız İnfazlarla, Gözaltılarla Mücadeleyi Durduramazsınız

HDK Eşsözcüleri Sebahat Tuncel ve Ertuğrul Kürkçü’nün dün akşam İstanbul Sancaktepe’de infaz edilen Dilan Kortak ve bugün devam eden HDK bileşenlerinden Ezilenlerin Sosyalist Partisi(ESP)’ne dönük gözaltı operasyonları ile ilgili basın açıklaması.

espDün akşam İstanbul Sancaktepe’de Polis baskını sonucu 19 yaşındaki Dilan Kortak hayatını kaybetti. Operasyon sırasında Dilan Kortak evde tek başınaydı ve otopsi raporuna göre vücuduna 5 mermi isabet etmişti. Mahalle sakinleri herhangi bir çatışma sesi duymadıklarını söylemelerine rağmen AKP medyası bu operasyonu çatışma olarak niteleyerek polisin yaptığı yargısız infazın üzerini örtmeye çalışıyor. Ülkenin dört bir yanında sivillere dönük saldırılar devam ederken AKP medyası bunları “terörle mücadele” olarak göstermeye devam ediyor. Biz bu yöntemleri Nusaybin’den, Cizre’den, Silvan’dan, Derik’ten, Hacı Lokman Birlik’in cenazesini yerlerde sürükleyenlerden, Dilek Doğan’ın infazından, Tahir Elçi’ye sıkılan kurşunlardan biliyoruz, katilleri ve onları koruyanları tanıyoruz. Bu yargısız infazın bir an önce aydınlatılması ve katillerin yargı önünde hesap vermesi için mücadele etmeye devam edeceğiz.

Bugün ise İstanbul, Diyarbakır, Ankara, Eskişehir ve Antakya’da, bileşenlerimizden Ezilenlerin Sosyalist Partisi(ESP) ve Sosyalist Gençlik Dernekleri Federasyonu (SGDF) üyelerinin evlerine baskın düzenlenerek şu ana kadar 18 kişi gözaltına alındı.

İstanbul’daki ev baskınlarında Suruç gazisi olan SDGF Eş Başkanları Oğuz Yüzgeç ve Özgen Sadet, Gezi direnişi sırasında bir gözünü kaybeden ve Suruç’ta yaralanan Çağdaş Küçükbattal, Suruç katliamında kardeşi Polen Ünlü’yü kaybeden Doğukan Ünlü, Suruç gazisi ve HDP milletvekili adayı Şerife Erbay, Suruç gazisi İlke Başak Baydar, SGDF üyeleri Taylan Çetinel, Özgür Bedel, Ezgi Bedel, Zekeriya Aykut Karnap ve Eyüp’e bağlı Karadolap Mahallesi’nden de Günay Akar gözaltında.

Amed’de, ESP MYK üyesi ve ESP Genel Başkan Yardımcısı Fethiye Ok, ESP Amed İl başkanı Soner Çiçek, Antakya’da Alper Kaba, Eskişehir’de Barış Erhan gözaltına alınanlar arasında.

BEKSAV binasına yapılan baskın sonrasında da, Suruç gazisi olan Vardiya Müzik Grubu üyesi Hakan Öz gözaltına alındı.

Ankara’da HDP Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ’ın basın danışmanı Ece Şimşek ile HDP İstanbul milletvekili adayı Burcu Demirbaş evlerine yapılan baskınlarda gözaltına alındı.

Gözaltına alınan sosyalistlerin çoğunluğunun Kobanê’nin yeniden inşası için Suruç’ta katledilen 33 sosyalistle birlikte yola çıkanlardan oluştuğunu biliyoruz. Suruç katliamının üzerini örtmeye çalışan, dosyaya gizlilik kararı koyan, IŞİD/DAİŞ’le işbirliği alenileşen AKP iktidarı saldırılar ile katledemediklerini şimdi gözaltına alarak cezalandırmaya çalışıyor. MİT TIR’larını ve DAİŞ’le işbirliğini ifşa gazetecileri tutuklayarak suçlarını gizlemek isteyenler Suruç katliamının üzerini örtme çabasındalar.

Biz HDK olarak Kürdistan’da yaşanan direnişlere dönük saldırıları ve oradaki direnişe batıdan destek vererek dayanışma gösteren sol/sosyalist güçlere karşı yapılan bu gözaltı operasyonlarını kınıyoruz. Gözaltına alınanların bir an önce serbest bırakılmasını bekliyoruz.

Ezilenlerin Sosyalist Partisi’nin yalnız olmadığını belirtiyor tüm sol/sosyalist/demokrat kesimleri ESP ile dayanışmaya çağırıyoruz.

Sebahat Tuncel & Ertuğrul Kürkçü

Halkların Demokratik Kongresi
Eşsözcüleri

4 Aralık 2015