“Fırat Kalkanı” Daha Kaç Cana Mal Olacak?

Kürkçü, Milli Savunma Bakanlığı’na verdiği soru önergesinde son günlerde artan can kayıpları ve esir düşen ve yakılan askerler, kaybedilen tank ve zırhlı haberlerinin ardından Fırat Kalkanı Operasyonu’nun insani ve ekonomik maliyetini sordu: Daha nereye kadar gideceksiniz, kaç askeri ve ne kadar kaynağı gözden çıkardınız?

TSK’ya bağlı birlikler, Başbakanlıktan yapılan “Türk Silahlı Kuvvetleri ve koalisyon hava kuvvetleri tarafından Suriye’nin Halep kentine bağlı Cerablus bölgesine terör örgütü IŞİD’ten temizlenmesi amacıyla askeri harekat başlatılmıştır,” açıklamasıyla birlikte 24 Ağustos 2016 günü saat 04:00’ten bu yana Suriye toprakları içinde “Fırat Kalkanı” adı verilen operasyonu sürdürüyorlar.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, TBMM 26. Dönem İkinci yasama yılı açılış töreninde Genel Kurul’da yaptığı konuşmada Fırat Kalkanı Operasyonu’nun hedefinin “bu bölgede terör örgütlerinden arındırılmış, güvenli bir bölge tesis etmek olduğunu” ifade etmiş, “Cerablus’tan başlayarak batıya ve güneye doğru süren Fırat Kalkanı Operasyonu’yla hedefimiz bu bölgede, ilk etapta 5 bin kilometrekare kare büyüklüğünde terör örgütlerinden arındırılmış bir güvenli bölge tesis etmektir. Böylece terör ve mülteci sorunu çözüme kavuşacaktır.” demiştir.

Erdoğan, 21 Eylül 2016’da Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulunda yaptığı konuşmada da “Suriye muhalefetine verdiğimiz destekle başlayan Fırat Kalkanı Harekatı, umutsuzluğun hakim olduğu bir bölgede, istikrarın, huzurun ve dengenin yeniden tesisi bakımından kritik bir öneme sahiptir. PKK, PYD terör örgütünün önceliğinin DEAŞ’la mücadele etmek olmadığı bu operasyonla birlikte açıkça ortaya çıktı. Bölge tamamıyla Azez’den Fırat’a kadar bir terör koridoru olmaktan çıktı ve böylece burası bir barış koridoru haline gelmiş bulunuyor” demiştir.

Bilindiği gibi TSK’nin El-Bab saldırısı sonrasında TSK’ye mensup iki erin DAİŞ (IŞİD) terör örgütü tarafından yakılarak infaz edilmesinin görüntüleri olduğu iddia edilen video kayıtları sosyal medyada dolaşıma sokulmuş ve uluslararası medyaya servis edilmiş, DAİŞ terör örgütünün söylemlerini yansıttığı bilinen Konstantiniyye dergisinde de video kayıtlarında yakıldığı görülenlerden “Sefter Taş” adındaki TSK mensubu erle yapıldığı ileri sürülen bir röportaj yayınlanmıştır.

Ayrıca yine sosyal medyada Türkçe ve İngilizce olmak üzere yayınlanan hasarlı/vurulan/haber alınamayan zırhlı araç çizelgesi başlığını taşıyan bir tabloda El-Bab’daki çatışmalarda 10 adet Leopard 2A4 Tank, 1 adet M60 Tank, 2 Adet ZMA (zırhlı muharebe aracı), 1 adet GZMT(geliştirilmiş zırhlı personel taşıyıcı) ve 1 adet TTZA Kobra’nın (taktik tekerlekli zırhlı muharebe aracı) saf dışı edildiğini iddia eden bir liste yayınlanmıştır.

Öte yandan yaygın medyada TSK tarafından teyit edilip edilmediği anlaşılamayan kayıp/“şehit” sayıları yayınlanmakta, zaman zaman ÖSO mensupları da “şehit” kapsamında sayılmakta, sonuçta kamuoyu ve TBMM Suriye’de sürdürülen operasyonun insani ve maddi maliyeti konusunda doğrulanmış bilgiler yerine rivayetlerle yetinmek zorunda bırakılmaktadır.

Milli Savunma Bakanı olarak, DAİŞ tarafından çekildiği iddia edilen görüntüler konusunda Anadolu Ajansı’na yaptığınız açıklamada, “Şu ana kadar 3 tane askerimizin DEAŞ’ın elinde olduğuna yönelik bilgimiz var. Evet, 3 tane askerimizin DEAŞ’ın elinde olduğunu değerlendiriyoruz ancak öteki tüm yorumlar teyit edilmiş bilgi değildir” dediğiniz medyada yer aldı. 

Bu Gerekçeyle;

  1. Fırat Kalkanı operasyonu kapsamında kaç TSK mensubu hayatını kaybetmiştir? Bu personel hangi rütbededir? Aynı şekilde yaralı TSK mensuplarının sayı ve rütbeleri nedir?
  1. DAİŞ terör örgütü tarafından yakıldıkları iddia edilen TSK mensubu erlerin durumları/kimlikleri bakanlığınızca teyit edilmiş midir? Görüntüler incelenerek gerçek olup olmadıkları araştırılmış mıdır? Bu vahim iddialar konusunda bakanlığınız kamuoyunu bilgilendirecek midir? Bilgilendirecekse ne zaman, bilgilendirmeyecekse neden?
  1. DAİŞ terör örgütünün elinde bulunduğunu açıkladığınız 3 asker arasında öldürülmelerinin videosu yayınlanan askerler de var mıdır? Bu üç askerin kimlik bilgilerini açıklayacak mısınız? Açıklamayacaksanız neden?
  1. Esir askerlerin kurtarılması amacıyla bakanlığınız veya hükümetiniz veya TSK tarafından DAİŞ terör örgütü ya da aracılarla bir görüşme/pazarlık yapılmış mıdır? Yapılmışsa bu pazarlığın içeriği nedir? Nasıl sonuçlanmıştır? Yapılmamışsa neden?
  1. Bazı basın yayın organları ve yazarlar, görüntülerde yer aldığı iddia edilen, kimlikleri bilinen TSK mensubu erleri “vatan hainliği”yle suçlamıştır. Yabancı bir ülkede bir terör örgütünün elinde esir iken infaz edilen TSK mensuplarını “vatan haini” olarak niteleyen yazar, siyasetçi ve yayın organları hakkında hukuki bir inceleme başlatılmış mıdır? Başlatılmışsa bunun içeriği nedir? Başlatılmamışsa neden?
  1. Fırat Kalkanı Operasyonu’na toplam ne kadar ve hangi nitelikte askeri personel tahsis edilmiştir? Harekata katılan ve katılması öngörülen askeri araç ve teçhizat ile TSK emrine verilmesi düşünülen iş makinaları ve diğer araçların sayısı ve toplam değeri ne kadardır?
  1. Yukarıda değinilen hasarlı/vurulan/haber alınamayan zırhlı araç çizelgesi doğru mudur? Bu çizelge dışında çatışmalarda hasar alarak veya IŞİD eline geçerek TSK envanteri dışına düşen kaç araç, ne kadar silah ve mühimmat vardır?
  1. Fırat Kalkanı Operasyonu’na Milli Savunma Bakanlığı bütçesinden ne kadar pay ayrılmıştır? Bu payın ne kadarı kullanılmıştır? Daha ne kadarının kullanılması öngörülmektedir?
  2. Fırat Kalkanı Operasyonu ne zaman bitirilecektir? Harekatın tamamlanması bir takvime bağlı değilse bitirilmesine hangi ölçütlerle karar verilecektir? Harekatın bitirilmesinin ardından operasyonda yer alan TSK mensubu personel ile askeri araç ve teçhizat tekrar tamamen sınır içine mi dönecektir?
  1. Hali hazırda TSK Türkiye Cumhuriyeti sınırları dışında hangi ülkelerde muharip askeri birlik bulundurmaktadır? Bu birliklerde kaç personel görev almaktadır? Sınır ötesinde konuşlandırılan askeri birliklerin iaşe ve ibatesiyle, personelin savaşa hazır halde tutulmalarına MSB bütçesinden ayrılan pay ne kadardır ve yıllar içinde nasıl bir değişim göstermiştir?