Mersin Otogar Esnafına yapılan ayrımcılık kaldırılsın

Kürkçü, İçişleri Bakanlığı’na verdiği soru önergesinde Mersin’de yeni yapılacak otogardaki yazıhane fiyatlarının yüksekliğini ve mevcut otogar esnafına Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılan ayrımcılığı sordu.

otogarHalen 20 iş yeri, 32 yazıhane ve 82 firmanın faaliyet gösterdiği Mersin Otogarındaki otobüs taşımacılığı işletmeleri ve diğer esnaf, Mersin Büyükşehir Belediyesi’nin sahiplik ve yönetimindeki yeni otogara taşınmaları için açılan kira ihalesinde karşılarına çıkarılan astronomik bedellerin ekonomik bir gerekçe ile açıklanamayacak ölçüde yüksek olduğundan aylardır şikayet etmekteydiler. İşletme sahipleri Mersin Belediye Başkanı ile ihalelerin makul bir bedel ile açılmasını sağlamaya yönelik görüşme ve müzakere isteklerine de her seferinde olumsuz karşılık verildiğinden yakınmaktadırlar.

Yapılan karşılaştırmalarda belirgin bir otobüs taşımacılığı destinasyonunda yer almayan, bir transit otogar karakteri dahi taşımayan Mersin otogarı için istenen kira bedelleri 100 bin TL’ye varırken, Güneydoğu’yu Orta Anadolu ve Marmara’ya bağlayan Adana otogarında aylık kira bedelinin 17 bin TL, Antalya otogarında 11 bin TL, Konya, Kayseri, Niğde hatta Ankara ve İstanbul’da dahi benzer düzeylerde olduğu gözlemlenmiştir.

Yeni otogar için hali hazırdaki otogardaki işletme sahiplerine hiçbir teklif götürülmemiş, açık olarak yapılan ihaleye de otogarda yazıhane sahibi olsun olmasın Mersin’den hiçbir esnaf katılmamıştır. Mersin Büyükşehir Belediyesinin bu ekonomik ve ticari gerekçelerden yoksun ısrarı geçtiğimiz ay otogar esnafının 3 gün boyunca yolcu taşımama protestosuna da yol açmış ve halkın Mersin ile çevre kentler arasındaki en önemli ulaşım aracından yoksun kalmasına neden olmuştur.

Belediye Başkanı Burhan Kocamaz’ın yerel yönetimin başına geldiğinden beri izlediği dil, kimlik ve kültür farklılıklarına yönelik baskıcı tutumuyla birlikte ele alındığında otogar esnafı izlenen politikanın yazıhane sahipleri ve çalışanlarının büyük çoğunlukla Kürt olmasıyla ilişkilendirmekte, Başkan’ın, yönetim yetkisini Kürtlerin etkinlik gösterdiği, otobüs taşımacılığı, nakliyatçılık ve minübüs taşımacılığı alanlarını Kürtsüzleştirme hedefiyle kötüye kullandığını düşünmektedirler.   Esnaf aşırı yükseklikte kira bedeli dayatılmasının Mersin’li firmaların ihalelere girmesini önleme ve yazıhanelerin Belediye Başkanı’na yandaş şehir dışındaki firmalara verilmesini sağlama amacıyla ilişkilendirmektedir. Başkan’ın Mersin’in çok kültürlü ve çok kimlikli nüfus yapısı içinde Kürtler’i dışlayarak diğer halklarla karşı karşıya getiren, halkları kin ve düşmanlığa yöneltecek nefret söylemine başvurduğu da otogar esnafınca yargıya taşınmıştır ve halihazırda dava konusudur.

Sorunu yerinde incelemek üzere Mersin’e gelen Türkiye Otobüsçüler Federasyonu Genel Başkanı Mehmet Erdoğan beraberindeki heyet de yeni otogardaki yazıhane fiyatların olağanüstü yüksek olduğunu tespit etmiştir.

 

Bu gerekçe ile

 

1- Yerel yönetimin fiyatlandırma politikalarında halkın yararı ilkesiyle hiçbir şekilde uyuşmadığı ortada olan, eninde sonunda bilet fiyatlarına da yansıması kaçınılmaz bu fahiş yazıhane kira bedellerinin otogar esnafına dayatılmasına ilişkin olarak Bakanlığınız bir denetleme başlatmayı düşünmekte midir?

2- Bu çerçevede yeni otogar kira ihalesi ile ilgili olarak halihazırda Mersin otogarında iş gören ilk alıcı konumundaki esnafla iletişim kurulmaması ve bilgilendirilmemesi konusunda Bakanlığınızın bir tasarrufu olacak mıdır?

3- Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı’nın Kürt otogar esnafına yönelik olarak gerçekleştirdiği iddia ve yargı konusu edilen ayrımcılık ve nefret söylemi Bakanlığınızca bir idari incelemeye tabi tutulmuş mudur? Tutulmuş ise, incelemenin kapsamı ve sonuçları nelerdir?