Mersin’de Kürtçe Yasağına Son

Kürkçü, İçişleri Bakanlığı’na verdiği soru önergesinde Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz tarafından verilen “Belediye tesislerinde Türkçe dışındaki müzikleri yasaklayan” kararı sordu.

kocamaza_kurtce_yasagi_protestosu_h1011Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz belediyeye ait tesislerde Türkçe dışında Kürtçe, Arapça… ve başka dillerde müzik çalınmasını yasaklamak amacıyla, tesislere dışarıdan gelen/getirilen müzisyenlerin müzik yapmasını yasaklamıştır.

Halk ve sivil toplum örgütlerinden yükselen tepkiler üzerine yazılı bir açıklama yapan Kocamaz bu yasağı inkâr etmemiş, tersine, ‘bayrak hassasiyetini’ gerekçe gösterip yasağa sahip çıkmıştır. Kocamaz, yasağa tepki gösteren insanları ve sivil toplum örgütlerini, gaflet, dalalet, ihanet ve akılsızlıkla suçlamıştır.

Özellikle Mersin gibi Türklerin, Kürtlerin, Arapların, Yörüklerin, Sünnilerin, Alevilerin, Nusayrilerin, Hıristiyanların… bir arada yaşadığı bir kentte insanların düğünlerinde hangi sanatçıyı, hangi dilde müziği dinlemek istediğine belediye başkanının karışması sanılanın aksine gerginliği azaltıcı bir önlem değil, tepki çeken ve halk arasında kutuplaşma yaratan bir uygulama olmuştur.

Yerel yöneticilerin en önemli görevi sadece bir kesimin değil, seçildiği tüm kentin ve bu kentte yaşayan bütün halkların temsilcisi olarak demokratik müzakere sürecine uygun, toplumsal barışı tesis eden ve bunun sadece bir bölümü olan anadilin önündeki engellerin kaldırılmasına yardımcı olacak siyasi, politik adımlar atmak olmalı iken Mersin’de yaşananlar bunun tam tersini göstermektedir.

Özellikle bu tarzda yasaklar Mersin’in renkli, farklı, çok kültürlü yapısının yaralanmasına, halklar arasında yerel yöneticiler eliyle gerçekleştirilen ayrımın toplumsal alana da yansımasına neden olacak, hoşgörünün ve kardeşlik bağlarının zayıflamasının önünün açacaktır.

Bu gerekçe ile

1- Mersin Belediye Başkanı’nın koyduğu yasak hangi kanun, mevzuat veya yönetmeliğe dayanmaktadır?

2- Söz konusu yasak hakkında Bakanlığınız inceleme başlatmış mıdır? Başlatmışsa bu incelemenin kapsamı ve içeriği nedir?

3- İl ve ilçe belediyelerinde anadilin önündeki engelleri kaldırmaya yönelik bakanlığınız tarafından yürütülen bir çalışma var mıdır? Var ise içeriği nedir?

4- Mersin dışında başka hangi illerde benzer bir uygulama vardır. Bu benzer uygulamalarla ilgili bakanlığınızın aldığı önlemler nelerdir?