Mersin’deki depremzedelerin durumuna ilişkin araştırma önergesi

Ertuğrul Kürkçü’nün, Van depremi sonrasına Mersin’e göç eden depremzedelerin mevcut durumunun tespiti ve mağduriyetlerinin giderilmesi için meclis araştırması açılması talebine buradan ulaşabilirsiniz.

TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞI’NA

Van’da yaşanan deprem sonrası Mersin’e göç etmek zorunda kalan depremzedelerin mevcut durumlarının tespiti, mağduriyetlerinin giderilmesi için Anayasa’nın 98. ve İçtüzüğün 104 ve 105. maddeleri gereğince Meclis Araştırması açılmasını arz ve talep ederiz.

Ertuğrul KÜRKCÜ                                                                                                                                    Mersin Milletvekili

 

GEREKÇE:

23 Ekim- 9 Kasım 2011 tarihlerinde Erciş ve Van merkezinde meydana gelen deprem büyük çaplı can ve mal kaybına neden olmuştur. Hükümetin de Van’da depreme ilişkin hem geç müdahale, yardımların dağıtımındaki eksiklikler hem de kış şartlarına uygun herhangi bir önlem almaması Van’lı depremzedelerin özellikle ikinci depremden sonra kışın ağır koşullarında yaşamalarını imkansız hale getirmiştir. Depremzedeler kendi başlarının çaresine bakmak zorunda kalarak kitlesel bir şekilde Van’ı terk etmişlerdir. Van’lı depremzede ailerin  en çok göç etmek zorunda kaldığı illerin başında Mersin gelmektedir.

Akdeniz Belediyesi bünyesinde pek çok sivil kuruluşun yer aldığı afet koordinasyon kriz masasına 14/11/2011-09/12/2011 tarihleri arasında toplam 2.180 aile (13.933 kişi) yardım talebiyle başvurmuştur. Mersin Valiliği, Van Valiliğinin gönderdiği listede yer alan 1500 kişiyi İçişleri Bakanlığı ve 23 nisan tesislerinde barınma imkanı sağlamaktan başka, diğer depremzedelerle yeterince ilgilenmemektedir.

Valilikçe yerleştirilen aileler tesis dışına çıkışları sorun olmaktadır. Ziyaretlerine gelen yakın dost ve akrabalarını tesislerdeki evlerine alamamaktadırlar. Ancak dış kapıda görüşmek zorunda kalmaktadırlar. Bu durum depremzedeler arasında “esir kampında yaşıyoruz” söylemine neden olmaktadırlar. Ayrıca depremzede çocukların okuduğu Atakent çok programlı Lise ve Kapızlı Rasim İlköğretim okulundaki öğrenciler arasında  “biz sizi burada istemiyoruz, okulumuzu terk edin” sözü yaygınlaşmış bu uygulama ve bu ayrımcılık söylemi daha sonra eyleme dönüşerek Lise’de 6  depremzede öğrencinin saldırıya uğramasının yolunu açmıştır. Okullarda  “depremzede çocuklarını istemiyoruz” söylemlerinin artması depremzede ailelerin çocuklarını oklularla göndermemelerine ya da tedirginlik içinde göndermelerine neden olmuştur. Kamu tesislerinde konumlandırılan aileler tesisteki görevli yöneticilerden “gelen basın kuruşlarına ve sivil toplum örgütlerine bilgi veren kişiler geri gönderilecek, ya da buradan atılacak” tehditleri aldıklarını bildirmişlerdir.  Depremzede aileler tam anlamıyla yoksunluk sendromunu yaşamaktadırlar. Akdeniz Belediyesi ve kısmen kaymakamlıkların dağıttığı gıdalar tükenmiş durumdadır. Depremzedelere verilmesi gereken kira yardımı elektrik su vb. yardımlar pek çok gerekçelerle verilmemektedir. Aile reisinin SSK’lı veya Bağ-kur’lu olduğu gerekçesiyle yardım yapılamayacağı söylenmektedir. Mersin Valiliği ve Kaymakamlıklara başvuran aileler “Van Valiliğini gönderdiği listelerde adınız yok size bir şey yapamayız” diyerek geri çevrilmektedirler. Van Valiliğin Mersin Valiliğine gönderdiği liste sadece 2000 kişiyi içermektedir.

Yalnız Mersin’de değil halen Van’da kalmakta olan veya ülkenin birçok şehrine dağılmış depremzedelerin sorunları kamuoyu gündeminden düşmüştür, ağır kış şartları altında hayatta kalma mücadelesi veren depremzedeler yardımlar azalmaya başlamış, adeta depremzedeler kendi kaderlerine terk edilmiştir.

Bu gerekçe ile Van’da yaşanan deprem sonrası Mersin’e göç etmek zorunda kalan depremzedelerin mevcut durumlarının tespiti, mağduriyetlerinin giderilmesi için meclis araştırması açılmasını arz ve talep ederiz.