Yakılarak öldürülen er TBMM gündeminde: Sefter Taş’ı kurtarmak için neden bir şey yapmadınız?

Kürkçü, Milli Savunma Bakanlığı’na verdiği soru önergesinde El Bab’ta DAİŞ(İŞID) terör örgütü tarafından yakılarak öldürülen er Sefter Taş’ı sordu.

 

Başbakanlık tarafından, 24 Ağustos 2016 tarihinde “Türk Silahlı Kuvvetleri, koalisyon hava kuvvetleri tarafından Suriye’nin Halep kentine bağlı Cerablus bölgesine terör örgütü IŞİD’ten temizlenmesi amacıyla askeri harekat başlatılmıştır.” açıklaması yapılmış, böylece adına “Fırat Kalkanı Operasyonu” denilen operasyon başlatılmıştır.

Bu harekat kapsamında El-Bab’a yönelik operasyonun ardından TSK’ya mensup iki erin DAİŞ (IŞİD) terör örgütünce üzerlerinde askeri üniformaları olduğu halde yakılarak infaz edildikleri sırada kaydedildiği iddia edilen video görüntüleri sosyal medyada yer alırken DAİŞ terör örgütüyle bağlantılı olduğu söylenen Konstantiniyye dergisinde Sefter Taş adındaki TSK mensubu erle yapıldığı iddia edilen bir röportaj yayınlanmıştır.

El-Bab’ta çekildiği iddia edilen görüntülerle ilgili dönemin Milli Savunma Bakanı Anadolu Ajansı’na yaptığı açıklamada, “Şu ana kadar 3 tane askerimizin DEAŞ’ın elinde olduğuna yönelik bilgimiz var. Evet, 3 tane askerimizin DEAŞ’ın elinde olduğunu değerlendiriyoruz ancak bundan öteki tüm yorumlar teyit edilmiş bilgi değildir” demiştir.

26.12.2016 tarihinde konuyla ilgili Bakanlığınıza verdiğim 7/10551 esas numaralı soru önergesi de cevaplanmamıştır.

9 Ekim 2017 tarihinde basına yansıyan haberlerde, Sefter Taş’ın Iğdır’da yaşayan ailesinin tüm başvurulara rağmen ilgili kurumlardan cevap alamaması üzerine gaiplik davası açtığı ve bunun ardından Iğdır Garnizon Komutanı ile Aralık Kaymakamı’nın ailenin evine giderek yakılma videolarını doğruladığı ve Sefter Taş’a “şehitlik mertebesi” verildiğini açıkladıkları yer almaktadır.

Bu Gerekçeyle;

  1. Er Sefter Taş’ın hayatını kaybettiği bilgisi Bakanlığınıza ne zaman ulaşmıştır? Bu bilgi ne zaman doğrulanmıştır? Bu bilginin ailesiyle paylaşılması neden bir yıldan fazla sürmüştür?
  1. Er Sefter Taş’ın hayatını kaybetmesi konusunda Bakanlığınız neden kamuoyunu bilgilendirmemiştir?
  1. Yukarıda anılan videonun gerçekliği anlaşıldığına göre oradaki görüntülerde Sefter Taş ile birlikte yanarak can verdiğine şüphe kalmayan diğer er kimdir? Neden Bakanlığınızca onunla ilgili olarak da harekete geçilmemiş, ailesi ve kamuoyu onun akıbeti hakkında da bilgilendirilmemiştir?
  1. DAİŞ terör örgütünün ve Suriye’deki diğer terör örgütlerinin elinde halen kaç TSK mensubu vardır? Anılan video kaydında görüntülenen iki er ve varsa başkalarının kurtarılması amacıyla bakanlığınız veya hükümetinizce bir görüşme/pazarlık yapılmış mıdır? Yapılmışsa bu pazarlığın içeriği nedir? Nasıl sonuçlanmıştır? Yapılmamışsa neden?
  1. Fırat Kalkanı operasyonu kapsamında hayatını kaybeden TSK mensubu kaç personel vardır? Bunların rütbeleri nelerdir? Aynı operasyon kapsamında yaralı TSK mensubu sayısı kaçtır? Rütbeleri nelerdir? Bu operasyon sırasında esir düşen bir TSK mensubu var mıdır?
  1. Sefter Taş ve yukarıda anılan yakılma görüntülerinde yer alan diğer TSK mensubu er ile tutsak düştükleri haberleri medyada yer alan başkaları bazı basın yayın organları ve yazarlarca “vatan haini” olarak damgalanmıştır. Yabancı bir ülkede terör örgütünce esir alınarak infaz edilen TSK mensubu Sefter Taş Bakanlığınızca “şehit” olarak nitelendiğine göre, onu ve diğerlerini “vatan haini” olarak niteleyen yazar, siyasetçi ve yayın organları hakkında tarafınızdan hukuki bir inceleme başlatılmış mıdır? Başlatılmışsa bunun içeriği nedir? Başlatılmamışsa neden?
  1. Fırat Kalkanı Operasyonu’nun Milli Savunma Bakanlığı bütçesi içindeki payı nedir? Bu bütçe miktarının ne kadarı kullanılmıştır? Ne kadarı daha kullanılacaktır? Harekata katılan toplam askeri personel sayısı kaçtır? Harekata ayrılan askeri araç ve teçhizat ne kadardır?